Historien bag Asaa Billardklub

Asaa Billardklub blev startet d. 30. august 1972. Forud havde der været afholdt et møde i skolens festsal med det formål at undersøge, om der var interesse for en klub i Asaa for voksne af begge køn. Klubben skulle have til huse i den nedlagte biograf.

Forhistorien er den, at der i mange år havde været en livlig aktivitet på byens festplads, hvor der også bliver afholdt hestevæddeløb, om sommeren. Deltagerne var udelukkende mænd, og man spillede kroket (i daglig tale ”krok”).

Af en eller anden grund havde to tilflyttede lærere fået interesse for spillet og havde åbenbart fået indpas i denne gruppe af lidt ældre Asaa-boere og deltog meget aktivt i spillet. Spillet var kun en sommeraktivitet, og efter nogle år fik de arrangeret det således, at man kunne låne nogle lokaler i skolen, som blev brugt i forbindelse med en ungdomsklub, der var i kælderen. I kælderen var der nogle små billardborde, som blev benyttet flittigt om vinteren.

Denne aktivitet havde stået på i nogle år, men da den nedlagte biograf stod tom, tog de samme lærere initiativ til det førnævnte møde, hvor der var nok interesserede til at afholde en stiftende generalforsamling i skolens festsal, og klubben blev dermed en realitet.

Klubben var fra starten ikke tænkt som kun en billardklub, men et sted hvor alle voksne kunne være medlem og hygge sig med forskellige aktiviteter. Den fik navnet Pub’en efter engelsk forbillede, dette blev senere ændret til Asaa Billardklub, da den blev repræsenteret i JBU, men blev i mange år benævnt Pub’en. Af de før omtalte aktiviteter kan nævnes bueskydning, kortspil, dart, yatzy, og skak. Disse havde dog ikke lang levetid, og efter et par år var det udelukkende billard, det drejede sig om, så efter en start med kun et stort og et mindre billardbord, blev der allerede i 1973 købt et nyt, så man nu rådede over to rigtige billardborde, og klubben kunne nu deltage i turneringer under JBU.

Klubbens første formand var Ole Scharfe, som var en af de to lærere ude fra ”krok” klubben, lærerstanden var i øvrigt rigt repræsenteret i den første bestyrelse, idet den efter kort tid bestod af fem lærere ud af syv bestyrelsesmedlemmer. Efter Ole Scharfe blev Arne Hjelm Christensen formand i 1978, han blev afløst i 1985 af Johnny Sort Jensen, som sad til 2013, hvorefter Niels Jørgen Hansen overtog.

I starten af 1980’erne humpede økonomien af forskellige årsager i alvorlig grad, klubben havde underskud i 82 og 83 på henholdsvis 8000 og 5500 kr. Efter forskellige tiltag lykkedes det at få vendt denne kedelige udvikling, således at der i 1988 kunne vises et overskud på 17.000 kr. Med denne vending af økonomien blev det muligt at købe vore egne lokaler, og da Den Apostolske Kirke på Vodbindervej (dengang Skovvej) blev til salg, lykkedes dette, og d. 2. juni 1990 kunne Asaa Billardklub holde indflytterfest på Vodbindervej.

Den daværende formand Johnny Sort Jensen er en initiativrig person, og allerede i 1995 blev der lavet en tilbygning på 120 m² og igen i 2001 på 50 m² for til slut at bygge nyt køkken og toilet i 2008. Det bebyggede areal på grunden er nu så stort, at der ikke kan laves flere udvidelser.

Alt dette er sket ved hjælp af mange frivillige hjælpere, og ikke mindst Johnny Sort Jensen, som har været meget aktiv og god til at få penge fra forskellige fonde som fx Lokale–og Anlægsfonden, Spiesfonden, Carlsbergfonden, Tuborgfonden og LAG Fonden. Der har ligeledes været afholdt arrangementer for at tjene penge, bl.a. kan nævnes Stjernetræf i Asaa – Hallen i 1994, som gav 50.000 kr. og maratonbillard to gange, hvoraf det sidste i 2007 gav ikke mindre end 100.000 kr. Alt dette har medvirket til, at vi her i Asaa har, mener vi da selv, en af Danmarks bedste billardklubber.

Asaa Billardklub har været vært for mange arrangementer, bl.a. kan nævnes DM i keglebillard, som klubben første gang afholdt i 1993, dengang i Asaa – Hallen og siden i 2005 og 2012 i egne lokaler, Kommunemesterskab siden 1986, forskellige andre turneringer, såsom ladies – cup, herresenior – cup og Nordjyske Bank Cup.

Sportsligt er det gået rigtig godt, hvem havde troet i 1972, at Asaa Billardklub skulle få et Elitedivisionshold, som klarer sig rigtig godt, et 1. divisionshold, et 2 divisionshold plus 16 andre hold i turneringer under DDBU.

Henning Hansen, september 2013